A hétvége közeledtével, egy igen egyszerű, kb. harminc perc alatt elkészíthető pórés-gombás csirkemell receptet ajánlok mindazoknak, akik nem szeretnének órákat a főzéssel tölteni. Én most kivételesen konzerv gombát használtam, de ízlés szerint vékonyra szeletelt csiperkével is készülhet. A köretet sem bonyolítottam túl, egyszerű rizs készült, melyet apróra vágott petrezselyemzölddel szórtam meg, de ez már ízlés dolga…

Hozzávalók:
50 dkg A mi csirkénk csirkemellfilé
1 db póréhagyma (kisebb)
1 db konzerv szeletelt gomba
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 kk majoranna
1 kk kakukkfű
1 nagyobb csipet szerecsendió
2 ek kukoricaliszt
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
2 dl főzőkrém (v. főzőtejszín)

A csirkemellet vékonyan szeleteljük fel, enyhén sózzuk, hagyjuk egy kicsit állni, majd forgassuk meg a kukoricalisztbe. A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a gombát öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat egy evőkanál olajjal, majd tegyük bele a csirkemellet, és pár perc alatt mindkét oldalát süssük világos zsemle színűre. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjunk hozzá egy evőkanál olajat, majd tegyük bele a vékonyan felszeletelt póréhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, majd addig pároljuk, míg összeesik. Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, pároljuk pár percig, majd öntsük fel a tejszínnel. Pár perc után tegyük bele az elősütött csirkemellcsíkokat, forgassuk alaposan össze, majd főzzük még pár percig.

Közben készítsünk ízlés szerint köretet a hús mellé. Én petrezselymes rizst készítettem.

Tálaláskor szedjük tányérra a pórés-gombás csirkemellet, majd kanalazzuk mellé az ízlés szerint készített köretet, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint egy szelet kenyérrel is tálalhatjuk, a szaftját pedig kitunkolhatjuk.

Forrás: Gizi receptjei