Ragyogóan szép, napsütéses hétvégénk van. Ilyen időben kinek van kedve órákat főzéssel tölteni, mert nekem bizony nincs. Enni viszont muszáj, így aztán valami egyszerűt, ám finomat szerettem volna a tányérunkra varázsolni. Volt itthon néhány csirkeszárny, így aztán éppen kapóra jött, hogy elkészítsem ezt a nemrégiben a TV Paprikán látott receptet. Igaz kicsit változtattam rajta, mivel én nem csirkemellet forgattam bele a fűszeres kukoricadarába, hanem a csirkeszárnyakat, de ettől még így is nagyon finom volt. Mivel a húst a sütőben sütöttem készre, (természetesen egy serpenyőben, kevés olajban is megsüthetjük) így egyértelmű volt hogy a krumpli is ott készüljön. Méghozzá egyszerre sült a hús és a krumpli, így ezzel is időt takarítottam meg. Közben pedig elkészült a sárgarépa saláta is, melybe került még némi paszternák is. Röpke egy óra alatt aztán elkészültek a ropogós csirkeszárnyak (a kukoricadarának köszönhetően, finom ropogós kéreg vonta be a húst) a krumplival és a saláta is készen állt a tálalásra.
Hozzávalók:
8-10 db A mi csirkénk csirkeszárny
5-6 ek apró szemű kukoricadara
só
őrölt fehér bors
1 mk kakukkfű
1 tk pirospaprika
3-4 ek olívaolaj
50 dkg krumpli
2 ek kukoricadara
1 mk pirospaprika
A csirkeszárnyakat ízlés szerint sózzuk, majd hagyjuk egy fél órát állni. Ezután egy tálcára szórjuk rá a kukoricadarát, a kakukkfüvet, őrölt borsot és a pirospaprikát, majd keverjük össze. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolaj felével. A csirkeszárnyakat alaposan forgassuk bele a fűszeres kukoricadarába, és helyezzük egymásmellé a tepsin. A krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint hasábokra. Ezután papírtörlővel töröljük szárazra. A kukoricadarát keverjük össze a pirospaprikával, majd szórjuk rá a szárazra törölt krumplira. Ezután alaposan forgassuk össze, majd tegyük a tepsire a csirkeszárnyak mellé. A maradék olívaolajjal spricceljük le mind a csirkeszárnyakat, mind pedig a krumplit.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra (nem kell előmelegíteni a sütőt!!!).
Amikor szép pirosra sültek a csirkeszárnyak, még forrón locsoljuk meg a sütéskor összegyűlt, forró olajjal.
Sárgarépa saláta hozzávalói:
2-3 sárgarépa (nagyobb)
2-3 db paszternák
koriander (v. petrezselyemzöld)
Dresszing hozzávalói:
2 ek fehér mustecet
1 ek víz
3 tk magos dijoni mustár
2 ek méz
3-4 ek olívaolaj
csipet só
A sárgarépát és a paszternákot vékonyan karikázzuk fel. Ezután enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen. A dresszing hozzávalóit keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a teljesen kihűtött zöldségeket. Ezután szórjuk meg az apróra vágott korianderrel (v. petrezselyemzölddel) majd keverjük óvatosan össze, vigyázva hogy a zöldségek ne törjenek.
Tálalás előtt legalább egy órát hagyjuk állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.
Tálaláskor halmozzuk a tányérra a sült krumplit, és helyezzük rá a szép pirosra sült csirkeszárnyakat, majd a sárgarépa salátával kínáljuk.