Hétvégére egy finom, szaftos csirkemell receptet hoztam, melyből természetesen a spárga sem hiányozhat. Bevallom, akár minden nap meg tudnám enni, és mivel az elkészítésének számtalan változata van, így számomra megunhatatlan. Minden spárgával elkészített étel, egy új íz-világgal ismertet meg. Most éppen csirkemellel, és egy fűszeres-tejszínes szósszal együtt párolódott meg a spárga, és a végeredmény nagyon finom lett. Én most köretként rizst kínáltam hozzá, de akár krumplipürével, vagy petrezselymes újburgonyával is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
2 db A mi csirkénk csirkemellfilé
1 cs spárga (lehetőleg zöld)
1 db lilahagyma
1 ek kukoricaliszt
só
őrölt fehérbors
tárkony
1 db húsleveskocka
1 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
1 ek olívaolaj
5 dkg vaj
sajt
A kukoricalisztet, sót, őrölt fehérborsot, összekeverni, majd beleforgatni a csirkemellfiléket. Ezután egy serpenyőbe felhevíteni az olívaolajat és a vajat, majd belehelyezni a fűszeres lisztbe beleforgatott melleket. Pár perc alatt mindkét oldalukat szép barnára sütni, majd kivenni a zsiradékból és félretenni. A visszamaradt zsiradékba beletenni az apróra felvágott lilahagymát, majd üvegesre párolni. Ezután felönteni a borral és a tejszínnel, majd ízlés szerint fűszerezni a tárkonnyal, sóval, őrölt borssal, és a húsleveskockával. 2-3 perc alatt kiforralni, majd levenni a tűzről.
Egy sütőtálba belehelyezni az elősütött csirkemelleket, majd köré helyezni a megtisztított, feldarabolt spárgát. Ezután óvatosan ráönteni a tejszínes-hagymás szószt, majd alufóliával lefedni. Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 20 percig, lefedve párolni.
Ezután a fóliát levenni, és ízlés szerint reszelt sajttal megszórni. Visszahelyezni a sütőbe, majd addig sütni, hogy a sajt szépen ráolvadjon, és aranybarna színt kapjon.
Tálaláskor ízlés szerinti körettel kínálható. Én párolt rizzsel tálaltam, de jól illik hozzá a petrezselymes újburgonya, esetleg a krumplipüré is.