Friss karalábét vásároltam és levest készültem főzni belőle amikor is eszembe jutott, hogy a napokban kifiléztem két csirkemellet és gondoltam hozzáteszem azt a csontot is, már csak az íze kedvéért. Aztán a hűtőben megláttam egy félretett zacskót, melyben csirkenyak volt, na gyorsan azt is kivettem. Gondoltam akkor már kerüljön bele egy kis csirkemáj is, és így lett ez a karalábéleves kicsit felturbózva…. Levesbetétnek petrezselymes-vajas galuskát szaggattam bele, tálaláskor pedig tejfölt kanalaztam rá, majd úgy kínáltam.

Hozzávalók:
1 db karalábé (nagyobb)
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db paszternák (el is hagyható)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál zellerzöld
kisebb csokor petrezselyemzöld
5-6 db csirkemáj
pár darab mellcsont és csirkenyak
só (ízlés szerint)
3 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
1 tk liszt
1 ek étolaj

A karalábét és a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A mellcsontot és a csirkenyakat szintén daraboljuk fel. Egy edényben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a feldarabolt karalábét és a zöldségeket, a préselt fokhagymát, majd pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá feldarabolt csontokat és a csirkenyakat, szórjuk meg az ételízesítővel, majd pároljuk tovább. Pár perc után szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ezután tegyük bele az egészben hagyott vöröshagymát, az összekötött zeller és zöldségzöldet, ízlés szerint sót, majd addig főzzük míg a zöldségek és a hús majdnem puhára fő. Ekkor tegyük bele a csirkemájat, majd főzzük tovább még kb. 10 percig a levest.

Közben készítsük el a galuskatésztát, ha azt szeretnénk beleszaggatni, majd amikor a máj már pár perce a levesben fő, szaggassuk bele a galuskát is, és úgy főzzük készre. (galuska helyett pl. főzhetünk bele rizst is, de azt akkor jóval előbb tegyük bele, hogy puhára főjön)

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, kanalazzunk rá tejfölt, majd úgy kínáljuk.

Forrás: Gizi receptjei