Fűszeres csirkemell túrós-cukkini roláddal

//Fűszeres csirkemell túrós-cukkini roláddal

Egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető recepttel adnék ötletet a hétvégi ebéd elkészítéséhez. A receptet még a tv-ben láttam meg a “Konyhafőnök” című műsorban és akkor rögtön elhatároztam, hogy bizony én is elkészítem a saját ízlésemre formálva (az eddigi adások receptjeiből is többet kipróbáltam, és egyikben sem kellett csalódnom). Mivel saját termésű, zsenge cukkiniből szerettem volna elkészíteni, így a nyári melegben, éppen kapóra jött a recept. A körözöttel töltött cukkini tekerccsel érdemes kezdeni, mert az összeállítása igaz nem vesz túl sok időt igénybe, viszont a hűtőben pár órát el kell hogy töltsön ahhoz, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni. A készre sütött csirkemellet egy fűszeres-olívaolajos pácba tettem, majd tálalásig melegen tartottam. Ezalatt az idő alatt az ízek jól átjárták az omlós-szaftos húst. A fűszeres csirkemellhez pedig nagyon jól illett a hideg túrós-cukkini rolád.

Fűszeres csirkemell hozzávalói:
2 db csirkemellfilé
4+2 ek olívaolaj
1/2 citrom leve
csili (ízlés szerint)

színes őrölt bors

A csirkemellfilét vágjuk vastagabb szeletekre (én egyszerűen csak kétfelé vágtam). Ezután sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják. Egy jénai tálba tegyünk 4 evőkanál olívaolajat, majd facsarjuk hozzá a citromlevet, adjunk hozzá ízlés szerint csilit, egy kevés sót és őrölt színes borsot, majd keverjük össze.

Egy serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat, majd óvatosan helyezzük bele a befűszerezett csirkemell szeleteket, majd kb. 10 perc alatt, mindkét oldalát süssük szép pirosra (én sütés közben többször átfordítottam, hogy egyenletesen süljön a hús). Amikor a hússzeletek készre sültek, tegyük az előzőleg összekevert pácba, majd forgassuk alaposan bele, és tálalásig tartsuk melegen.

Túrós-cukkini rolád hozzávalói:
1 db zsenge cukkini
25 dkg túró
1 kisebb vöröshagyma

őrölt fehér bors
csipet pirospaprika
egész köménymag (ízlés szerint)

A hagymát vágjuk fel nagyon apróra, majd adjuk az előzőleg villával összetört túróhoz. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménymaggal, és egy csipet pirospaprikával, majd alaposan keverjük össze. A cukkinit egy zöldséghámozóval (v. éles késsel) vékonyan szeleteljük fel, majd tegyük enyhén sós, forrásba lévő vízbe, és blansírozzuk 1 percig (csakis 1 percig hagyjuk a forrásban lévő vízben, mert különben szétfő). Ezután öntsük le a forró vizet, és rögtön tegyük át hideg vízbe, majd terítsünk a konyhapultra egy tiszta konyharuhát, és helyezzük rá a cukkini csíkokat, hogy felszívja a nedvességet. Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd helyezzük rá a cukkini csíkokat úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Ezután az alsó szélétől kicsit beljebb, helyezzük rá a fűszeres túrót, majd a fólia segítségével tekerjük szorosan fel (amikor feltekertük, fogjuk meg a fólia két végét, és többször, hosszan húzzuk meg az asztalon, hogy jó szoros legyen a tekercs, és szép formája legyen). Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, hogy kellően lehűljön, az ízek jól összeérjenek, és szépen fel tudjuk majd szeletelni.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a cukkinitekercset, óvatosan csomagoljuk ki a fóliából, egy papírtörlővel kicsit itassuk le a nedvességet, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Tálalás előtt helyezzük tányérra a felszeletelt túrós-cukkini roládot, majd tegyük mellé a fűszeres csirkemellszelet, és úgy kínáljuk.

Forrás: Gizi receptjei
2018-09-27T11:39:50+00:002018. szeptember 27.|Csirkés receptek|