Idén szeptemberben 25 éves fennállását ünnepelte a Gallus Baromfitenyésztő és Keltető Kft. A cég 1991. szeptember 1-jén kezdte meg tevékenységét, azóta is száz százalékban magyar családi tulajdonban van és mára vezető szerepet tölt be a naposcsibe keltetés hazai piacán. A Gallus-csoport a szántóföldtől az étkezőasztalig szervezi a Dunántúl legnagyobb baromfi integrációjaként a csirke neveltetést és feldolgozást. A cég a takarmány előállítást és a kész termékek eljuttatását a kiskereskedelemig maga végzi.

Szabó István, a Gallus ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a Dunántúl öt megyéjében 22 településen vannak istállóik, feldolgozóüzemeik. Naposcsibe kibocsátásuk eléri az évi 55 milliót, keltetőtojásból pedig megközelíti a 70 milliót. A hazai piac ellátása mellett termelésük 40 százalékát az export adja, a legjelentősebb célországok közt Ukrajna, Románia és Horvátország szerepel.

Baromfinevelés és -tenyésztés mellett foglalkoznak tenyésztojás-keltetéssel, valamint takarmánykeveréssel is. A táraság árbevétele 2015-ben 8,35 milliárd forint volt, eredménye pedig megközelítőleg 300 millió forint. A vállalkozásnál jelenleg közel 850-en dolgoznak, a beszállítókkal együtt több mint 1200 embernek adnak munkát.

A jubileumi ünnepségen részt vett Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára is. Mint elmondta, a baromfiágazat termelés növekszik, és a szektor 2015-ben a teljes mezőgazdasági kibocsátás 13,3 százalékát adta. Az összeredményen belül az élő baromfitenyésztés  11 százalékot, a tojástermelés 2,3 százalékot tett ki. Az élőbaromfi-tenyésztésből származó kibocsátás 2015-ben a megelőző évhez képest 8 százalékkal bővült, 2010-2015 között pedig  16,8 százalékkal növekedett.

A hazai hústermelés több mint felét, 2015-ben 52 százalékát a baromfiágazat adta. A baromfiágazat kivitelében a hús a meghatározó, exportértékének 35 százalékát a csirkehús, 25 százalékát a pulyka-, 25 százalékát a kacsa- és 15 százalékát a libahús teszi ki.  A baromfihús kivitele 2015-ben 515,2 millió euró volt, több mint harmadával haladta meg a 2010-es szintet. Tavaly csak a kukorica és az állati takarmányok hoztak nagyobb export árbevételt a szárnyasféléknél.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Pápa és Devecser térségében jelentős a baromfitermelés. A Gallus-csoportról szólva elmondta, hogy Veszprém megyében árbevétele alapján az első tíz cég között szerepel és a térségben az  egyik legjelentősebb foglalkoztatónak számít.

A Gallus – csoport negyedszázados fennállása során folyamatos beruházásaival és fejlesztéseivel megerősítette piacvezető pozícióját Magyarországon. A cég 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is elnyerte a Business Superbrands díjat.

A Gallus-csoport termékek kiváló minőségének garanciáját a teljes körűen kiépített – MSZ EN ISO 9001:2001 – Minőségirányítási és HACCP rendszerek, valamint a többségében évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező elkötelezett szakembergárda biztosítja. (Ezt valahogy „box”-ba vagy keretesbe kéne betenni, ha lehet)

„A szaktudás, a megfelelő szakembergárda és az itt dolgozó emberek megbecsülése együttesen tette lehetővé azt, hogy a Gallus Kft. az elmúlt évtizedekben folyamatos sikereket érjen el. És bár ma már egy másik generáció viszi tovább a termelést, a cégcsoport új vezetői csapatával arra törekszünk, hogy az elmúlt 25 év alapjain az elkövetkezendő 25 évben megfelelően építkezzünk. Küldetésünk, hogy Magyarországon továbbra is meghatározó szerepet töltsünk be a baromfi ágazatban, és szakmai tudásunkkal hozzájáruljunk ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság újra méltó helyére kerüljön Európában.”

Szabó István
ügyvezető igazgató, tulajdonos